Десетки пациенти с редки заболявания се надяват на финансиране от Здравната каса...

Пациенти с рядко заболяване се събраха пред здравното министерство и внесоха символична „молба за право на живот“ до министър Десислава Атанасова. Акцията беше организирана дни преди да се реши кои редки диагнози ще получат безплатно лечение за следващата година.

Майката на Mихаела страда от рядкото заболяване фамилна амилоидна полиневропатия. Ако не се лекува, диагнозата й може да бъде фатална.

“Mайка ми в момента не се лекува, защото няма с какво. Aз съм носител на гена, за съжаление. Tова означава, че рано или късно заболяването ще бъде отключено”, разказа ни Михаела.  

Майката на Антон също проявява признаци на болестта. В семейството му има и други случаи на генетичното заболяване, което се развива със силни болки и обездвижване. Преди около година леля му починала – от същото заболяване.

В момента единствената алтернатива за пациентите е Касата да поеме терапията, която струва хиляди левове на месец. Списъкът на безплатните лекарства обаче се обновява само веднъж годишно – през февруари. Именно по тази причина дни да стане ясно кои болни ще получат лечение и кои – не, част от тях се събраха пред здравното министерство, за да потърсят помощ.

Отговорът не се забави. Здравният министър Десислава Атанасова увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъде даден шанс за лечение на всички тези хора.

Все още остава неясно колко средства ще отдели Касата за новите заболявания в списъка и за какво ще стигнат те.

Десетки пациенти с други редки заболявания също очакват финансиране от Здравната каса.

Каква част от тях могат да се надяват на безплатна терапия след февруари – гледайте във видеото.

Репортер: Деница Суруджийска