Единствената алтернатива е Касата да поеме терапията, която струва хиляди левове на месец

Пациенти с рядкото заболяване фамилна амилоидна полиневропатия се събраха пред здравното министерство и внесоха символична „молба за право на живот“ до министър Десислава Атанасова. Акцията беше организирана дни преди да се реши кои редки диагнози ще получат безплатно лечение за следващата година.

 

Майката на Михаела страда от рядкото заболяване фамилна амилоидна полиневропатия. Ако не се лекува, диагнозата й може да бъде фатална. „Майка ми в момента не се лекува, защото няма с какво. Аз съм носител на гена, за съжаление. Това означава, че рано или късно заболяването ще бъде отключено”, каза Михаела Райдовска.

 

В момента единствената алтернатива за пациентите е Касата да поеме терапията, която струва хиляди левове на месец. Списъкът на безплатните лекарства обаче се обновява само веднъж годишно – през февруари. Предстои да стане ясно кои болни ще получат лечение и кои – не, част от тях се събраха пред здравното министерство, за да потърсят помощ.

 

„Ако лекарственият продукт отговаря на изискванията по наредбата, няма пречки той да бъде реимбурсиран. Към момента той не отговаря на изискванията”, отговори д-р Десислава Велковска, началник на отдел "Лекарствени продукти" в Министерството на здравеопазването (МЗ).

 

„Ще направим всичко възможно, така че да дадем шанс на тези хора за лечение”, каза Десислава Атанасова.

 

Десетки пациенти с други редки заболявания също очакват финансиране от Здравната каса. Каква част от тях могат да се надяват на безплатна терапия след февруари?

 

„Аз не мога да дам точен отговор, защото непрекъснато получавахме предложения и в момента ги анализираме”, каза д-р Емилия Ташева, началник на отдел "Медицински дейности" в МЗ.

 

Освен това, все още не е ясно колко средства ще отдели Касата за новите заболявания в списъка и за какво ще стигнат те.

 

„Очакванията ми са да се даде шанс за живота ни”, каза Михаела Райдовска.

 

Репортер: Деница Суруджийска