Мястото на доц. д-р Силви Кирилов ще заеме д-р Мариана Симеонова

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) доц. д-р Силви Кирилов е бил освободен от поста си в сряда. Това е станало с решение на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов.

 

Причина за освобождаването му е незадоволителният брой трансплантации, обясни здравният министър Десислава Атанасова. За последната година у нас е имало едва четири донорски ситуации, посочи здравният министър. Междувременно, стотици българи чакат за животоспасяващ орган.
 

„Дадох достатъчно дълъг срок да се отстранят нередностите, които в разговори със стария директор съм отбелязвала. Не се случиха нещата. Моето търпение просто се изчерпа”, коментира Десислава Атанасова.

 

Новият директор на агенцията е д-р Мариана Симеонова, която е реаниматор във Военно медицинска академия (ВМА).

 

Новият директор обещава да подобри координацията между донорските бази и центровете по трансплантация. Във връзка с липсата на донори пък предстоят разяснителни кампании.

 

Припомняме ви, че доц. д-р Силви Кирилов беше назначен за директор на Изпълнителната агенция по трансплантация през юни 2011 година, на мястото на уволнената д-р Теодора Джалева от тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Доц.Силви Кирилов е лекар със специалност по урология. Бил е директор на Александровска болница и болница "Доверие"

 

Подробности по темата ще намерите във видеото.

 

Репортер: Деница Суруджийска