Сред най-фрапиращите нарушения е как 11 фирми, които нямат научна дейност, са спечелили

Таксиметрова компания е една от организациите, спечелили пари от Фонд „Научни изследвания”. Това е само част от установеното при проверката във фонда. Тя започна след многократни протести на учените срещу начина на избор на проекти. Този доклад стана и повод за оставката на образователния министър Сергей Игнатов.

 

Докладът за Фонд „Научни излседвания” съдържа 100 страници, в които са описани над 60 нарушения. С него вече се е запознал председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков.

 

Сред най-фрапиращите нарушения е как 11 фирми, които нямат научна дейност, не само са участвали в конкурса, но и техните проекти са спечелили. Някои от тях например се занимавали със строителни дейности.

 

Други фирми били регистрирани като такива 5 часа преди крайния срок за записване. След това печелят с проекта си за млечния път и зодиакалната светлина.

 

В много от случаите е имало и нарушения при рецензирането на проектите.

 

Самият Стоичков вече е попитал образователното министерство затова дали има запорир на средства на прокетите, които са спечелили конкурса. За 2012 година бяха определени 95 проекта, които трябваше да си разделят 14,8 милиона лева.

 

Според Стоичков за анулиране на конкурса все още е рано да се говори, защото не се знае дали има нарушения при всички проекти.

 

Репортер: Мария Димитрова.