До този ход се стигна заради избухналите масови безредици

Премиерът на Тунис разпусна правителството и обеща предсрочни избори след масовите безредици, които избухнаха в страната в сряда.

Убийството на анти-ислямиста Шокри Белаид доведе до бунтове в няколко града, десетки ранени и смъртта на един полицай.

Министър-председателят Хамади Джебали обяви, че до провеждането на нови избори Тунис ще бъде управляван от безпартийно експертно правителство. Очакванията са този ход да успокои страстите само отчасти.

Убитият Шокри Белаид беше отявлен критик на начина, по който се управлява страната след революцията срещу президента Бен Али преди две години.

Опозицията обяви, че излиза от парламента и призова гражданите към обща стачка. Въпреки че управляващата партия осъди убийството, много от протестиращите по улиците подозират, че зад него стои правителството.

Хиляди се стекоха пред Министерството на вътрешните работи, искайки оставки и дори призовавайки към нова революция. Правителството в Тунис се доминира от про-ислямистката партия Анахда. Досега то не може да се справи с безчинстващите банди от крайни ислямисти, като тези, които осъществиха нападение над американското посолство през септември. Безнаказаните престъпления на крайните ислямисти доведоха до още по-голямо разделение между умерените и консервативно-религиозните среди в Тунис.