Според историка случаят с папката "Буда" няма да се отрази негативно на ГЕРБ

Белег на провинциализъм е да се взираме само в себе си и да казваме „ау, каква ужасна страна, колко папки, колко компромати и т.н.”, заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров за „Събуди се” и поясни, че четири месеца преди избори навсякъде стават такива работи.

Във връзка с изказването на главния прокурор Сотир Цацаров за „папките, кашоните, гардеробите и скелетите”, Божидар Димитров категорично отрече българският политически живот да е започнал да губи все повече своята достоверност.

България е свободна и демократична държава, а в свободните и демократични държави стават такива работи. Как си представяте в една тоталитарна държава, каквато беше България до 1989 г., от Държавна сигурност да излезе някоя папка и някой да я размахва по националната телевизия? Това е абсурд”, отбеляза Божидар Димитров.

По негови думи някои папки се пазят, а други се правят:

„Колко му е, едно картонче е достатъчно според днешните закони, за да бъде практически изваден, без да има закон за лустрация.”

Божидар Димитров даде пример с испанския министър-председател, който е обвинен в корупция въз основа на някакви папки и с германската министърка на образованието, която бе обвинена в плагиатство, по негови думи – пак въз основа на някакви папки.

Във връзка със стрелбата по Златко Баретата, историкът посочи примери с подобни стрелби в САЩ и Германия и допълни, че демокрацията не е най-хубава форма на управление.

„Има и хубави неща, има и лоши. Има свобода на словото, печата, свобода на предприемачеството и други неща. Има обаче и лоши”, отбеляза историкът и даде пример с  трите електроразпределителни дружества, които по него думи „правят обирджийство и очевидно са влезли в картел”.

Относно случая с папката „Буда” Божидар Димитров заяви, че това няма да се отрази негативно на ГЕРБ, защото българският народ вече е узрял и знае, че всичко написано 6 месеца преди изборите се прави с някаква предизборна цел.

„Освен това и да е бил агент, той е бил агент на една съвременна служба”, допълни Димитров.

„Не може да вадиш папки на съвременна, демократична служба. Не може да вадиш, защото това означава, че си дъниш собствените агенти. Без които полицията, дори в едно демократично общество, е сляпа и глуха. Никой няма оттук нататък да служи на родната полиция за каузата”, убеден е Божидар Димитров.

Според него тези ,които вадят папките сега, са партиите, които се борят за дискредитиране на сегашното управление.

Относно подозрението, че Борисов е бил в престъпно обкръжение, Божидар Димитров заяви, че „всеки от нас е в престъпно обкръжение”.

Целия разговор с Божидар Димитров гледайте във видеото.