Ген. Кирчо Киров – бивш шеф на НРС се надява получените досега доказателства да са достоверни

„Той произесе една много емоционална реч, която е свързана с годишнина от възпоменанието на трима военни ръководители на Хизбула. И ако трябва да бъдем честни, външнополитическите теми бяха чувствително по-малко от вътрешнополитическите. Правейки една селекция, директно, само за България, той произнесе на практика едно изречение. Той коментира реакцията на израелският премиер Бенямин Нетаняху по отношение на атентата в Сарафово. След това сравни атентата в Сарафово с, както той ги нарече, случаите или операциите в Тайланд, в Индия и в Грузия и респективно се опита да вникне в логиката на Израел”.


Това обясни в студиото на „Събуди се” арабистът Владимир Чуков. Изказването му бе продиктувано от вчерашните изказвания на Хасан Насърала.


Арабистът заяви още, че „всички тези случаи, за които той каза са малки, скромни, и те не са могли да предизвикат война. Тоест Израел търси претекст. Това е част от инструментариума на Израел, за да нападне Ливан и ливанската съпротива Хизбула”, поясни още Чуков.


Арабистът поясни още, че по-голямата част от изказването на Хасан Насърала е било в чисто военен аспект – какво е съотношението на силите между Хизбула и Израел.


Ако трябва да бъдем честни, лично аз съм разочарован, защото очаквах той да бъде поне малко по-конкретен”, допълни Владимир Чуков. По думите му до процес и до осъждане се е стигнало единствено в Азербайджан. „Двама ливанци бяха обвинени, че искат да взривят Израелското посолство в Баку. Лежаха шест месеца и ги пуснаха. Това е равносметката на всички тези неща. Винаги, категорично, това е принцип на Хизбула, отричат да имат каквото и да било с тези терористични актове. И това беше неговото обвинение”, поясни арабистът.  Той не изключи възможността да има локална война до края на годината и то свързана с обстановката в Сирия.


От своя страна ген. Кирчо Киров – бивш шеф на Националната разузнавателна служба коментира събраните доказателства по случая в Сарафово със следните думи:


„Надявам се всички получени досега сведения и доказателства да имат достатъчно достоверна стойност. Мен единствено ме притеснява усещането за решение, взето по политическа целесъобразност. Аз подкрепям проф. Чуков в това, че ние трябва да делегираме достатъчно доверие на нашите и на партньорските служби, които работят по случая. Във всеки случай, видно е, че това е преди всичко политическо решение и това, което предстои на нашето държавно ръководство в лицето на външния министър Николай Младенов е да убеди нашите партньори в ЕС в достоверността на тези доказателства. И именно тук е важно да се вгледаме в детайлите, защото наличието или отсъствието на убедителни, достоверни доказателства ще бъде основанието за приемане или неприемане тезата за Хизбула, или за включване или не на Хизбула в списъците на терористичните структури”, допълни още ген. Киров.  


Целия разговор може да гледате във видеото.