Проливните дъждове и обилното топене на снеговете потопиха във вторник Югозападна България

Проливните дъждове и обилното топене на снеговете потопиха във вторник Югозападна България. Кметът на Кюстендил беше на косъм да обяви бедствени положение в района. Най-тежка е ситуацията край Долно село.

 

Хората от селото са прекарали една неспокойна нощ, тъй като нивото на река „Бистрица” критично се е повишило, което е създало опасност да наводни селото. От дигата, която е висока около 3-4 метра, са останали 30-40 сантиметра. Екипи укрепват дигата.

 

Пътят, който свързва няколко махали с Кюстендил, е можело да бъде залят и хората да останат откъснати от света.

 

Към момента ситуацията е овладяна, поради липсата на валежи през нощта”, каза за „Здравей, България” Петър Паунов, кмет на Кюстендил. Той допълни, че се надява специалистите да вкарат техника, която да измести реката в коритото, а наносите да бъдат върнати на дигата. „Имаме пълен контрол”, каза Паунов.

 

Оказва се, че всички речни корита са собственост на „Напоителни системи” и затова положението е толкова трагично. „Изграждани са диги от инертни материали, които могат да бъдат отнесени във всеки един момент. Липсват укрепвания”, каза още кметът.

 

Всяка пролет положението е едно и също, споделиха хората. Подавани са сигнали до „Напоителни системи” и в момента се разчита и на съдействието на областния управител. „За общините остава да действаме като бърза медицинска помощ – където има проблем, трябва да реагираме”, каза още кметът.