„Меджиди табия” е единственото запазено военно укрепление от времето на османското владичество

Дни преди 3 март ще ви разкажем една история, която е пример, че добрите отношения между българи и турци могат да съществуват.
Повече от десетилетие 60-годишен мъж от Силистра живее в стара турска крепост край града. Валентин Петков не само ревностно се грижи за някогашния военен форт, но и го превръща в своя съдба.

 

Може би малко от нас знаят, че крепостта „Меджиди табия” е единственото запазено военно укрепление от времето на османското владичество. Издигната преди повече от два века, „бялата крепост”, както я наричали, е и единствената непревзета турска крепост у нас. Уникалният й градеж и днес остава загадка. Преданието разказва, че, за да не издадат тайната й -  300 българи, участвали в строежа, са заточени в Анадола, а комендатът - Али паша - е обесен в Цариград.

 

С течение на времето бившият военен форт започва да се разграбва и руши. В най-новата ни история крепостта преминава в активите на общината, но поради липса на средства за поддържането й, част от миналото ни потъва в забрава. Допреди 10 години, когато този българин приема присърце съдбата й, за да възвърне част от величието й, а с него и късче от историческата ни памет.

 

Днес добруджанецът е не само стопанин на крепостта, но и неин домакин и озеленител, дори и екскурзовод.

 

Отдаден на голямата си любов – българското минало и колекционерската си страст, силистрененецът превръща част от подземията в  уникален музей. Експонатите са от личната му колекция, събирана повече от 30 години.

 

Днес най-голямата мечта на пазителя на крепостта е повече млади хора да пристъпят портите й. Защото, както сам казва – историята е не само минало, тя е и  нашето бъдеще.