Проверката е засякла нарушения навсякъде по веригата

Според прокуратурата вече е ясно, защо плащаме високи сметки за ток. Проверката им е засякла нарушения навсякъде по веригата - в електроразпределителните дружества, в Националната електрическа компания и дори в ресорното министерство. 

 

Освен че това е бръкнало в джоба на абонатите, е довело и до загуби за милиони за държавния бюджет. 

 

Закона са заобикаляли и две от енергодружествата - ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО.

 

Образувани са пет наказателни производства, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

 

Четири от тези производства се водят срещу неизвестни извършители. Само едно е срещу известен извършител – изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов. Според прокуратурата щетите, които той е нанесъл, са за почти 190 000 лева. 

 

Първото дело е заради решението на ДКЕВР производителите на електроенергия от възобновяеми източници да плащат на трите ЕРП-та за достъп до електропреносната им мрежа. Според прокуратурата с това решение неизвестни длъжностни лица от ДКЕВР са извършили престъпление по служба с цел получаване на облага. А освен това, тяхното решение е довело до повишаване цената на тока.

 

„ Според мен на този етап ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган. Липсва адекватен контрол над инвестиционните разходи и са одобрявани по-високи от реално направените разходи от ЕРП-та”, заяви Камен Михов – заместник-главен прокурор. 

 

Второто дело е срещу длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката за безстопанственост. Според прокуратурата министерството не е потърсило и не е взело, дивидентите си от печалбите на ЧЕЗ в периода 2011 – 2012 година. Така бюджетът на България е бил ощетен с милиони. Престъплението е било извършено по времето на бившия министър Трайчо Трайков.

 

Третото дело отново е за умишлена безстопанственост, но този път в Националната електрическа компания. Нарушенията са свързани със сключените договори за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица изток” 1 и ТЕЦ „Марица Изток” 3. 

 

„ НЕК се задължава да купува 100% от тяхното производство, независимо от потребностите на вътрешния пазар. Електроенергията се е оскъпила с между 10 и 25% в различните ТЕЦ-ове. В момента НЕК купува електроенергия от тези две дружества на цени, драстично по-високи от пазарните”, заяви прокурор Божидар Джамбазов. 

 

И още едно обвинение за НЕК – изпълнителният директор на дружеството Михаил  Андонов е обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. 

 

Последното пето дело е за нарушаване на закона за обществените поръчки от ЧЕЗ. Прокуратурата е открила редица нарушения на правилата, проверявайки сключени от тях 396 договора. Оказало се, че от компанията са прехвърляли работата си на техни дъщерни дружества, които от своя страна отново наемали подизпълнители за същите услуги.