Предупредили Борис Митов за наказателна отговорност, ако не посочи свой източник

Под въпрос ли е свободата на словото у нас, след като прокуратурата привиква журналисти? На този въпрос се опита да отговори в „Събуди се” журналистът Борис Митов, който написа критична статия, озаглавена „Българският Уотъргейт. А кой ще проверява проверяващите?”.

 

Повод за привикването стават документите, публикувани под материала, които представляват искане за използване на СРС от страна на заместник-градския прокурор Роман Василев. Разрешението е дадено от главния прокурор Сотир Цацаров  - тогава председател на Пловдивския окръжен съд. В момента държавното обвинение изяснява дали със статията е изнесена държавна тайна и иска да знае как авторът се е сдобил с въпросните документи.

 

Митов смята, че в случая прокуратурата е действала доста бързо в сравнение с други случаи, когато се самосезира. Той отказва да разкрие източника на своята информация и затова получава предупреждение, че носи наказателна отговорност.

 

Според мен не става въпрос за престъпление, защото въпросните документи, бяха разсекретени с определение на съдия Иван Коев още по времето, когато течеше делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Николай Сотиров. Тези документи са преместени в явното деловодство на съда, така че не би трябвало да представляват държавна тайна, както твърди прокуратурата”, каза журналистът в ефира на Нова ТВ.

 

Гледайте целия разговор с Борис Митов във видеото.