Това смята Марин Лесенски, според когото най-вероятно бомбите са сглобени от схеми по интернет

„Този терористичен акт е направен от някой с няколко десетки долара. Най-вероятно, както се предполага, е сглобен от схеми по интернет. Това е съвсем аматьорско изпълнение”, заяви в „Часът на Милен Цветков” Марин Лесенски – експерт в Института за регионални и международни изследвания. 

 

Запитан кой може да е извършителят на врзивовете, Лесенски обясни, че вариантите са два – вътрешни терористи, които се борят срещу правителството или ислямски терористи, но изтъкна, че „досега няма потвърждение на нито една от тези хипотези. Дори официално не се води терористичен акт. Водят го като криминално разследване с потенциален терористичен акт”.  

 

От своя страна, доц. д-р Костантин Грозев – преподавател по съвременна история в Софийския университет обясни, че в изказването си президентът на Съединените щати Барак Обама умишлено не определя взривовете по време на Бостънския маратон като терористичен акт.

 

Това показва нежеланието на Белия дом да се обвърже с предварителна теза", допълни още Грозев.  

 


„Бостънският маратон е едно от най-гледаните състезания, тъй като над 25 000 бегачи участват в него. На маратона отиват и семействата на състезателите, за да ги подкрепят, да им дават вода по пътя. Така че има огромно количество хора като публика. Трасето на маратона е 42 км., но най-голямо е стълпотворението на старта, но на финала не е така – финишират разпръснати. Видях, че часът, в който е взривена бомбата, отговаря на средностатистическото време, за което може да се финишира. Майсторите го минават за около 2 часа и 20 мин., а най-бавните го минават за повече от четири часа”, обясни Владимир Калинов, участвал в Бостънския маратон три пъти за периода от 2009 до 2011 година. 


По думите му записването на спортното събитие е изключително трудно – „трябва да се класираш с добро професионално време, избягано на друг маратон или да бягаш за дарителска организация, като събираш пари за  кауза”, обясни още Калинов. 


Повече по темата гледайте във видеото.