Има данни за извършено престъпление от шефа на ГДБОП - подкуп в особено големи размери

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. Той ще бъде разследван за подкуп в особено големи размери. За разследването Флоров разбрал от сайта на прокуратурата. "Все още не съм разпитван", допълни той пред Нова ТВ и отказа повече коментар. По случая се изказа държавният глава, който призова служения министър на вътрешните работи за незабавни мерки в подкрепа на прокуратурата. Петя Първанова го послуша и отстрани временно Флоров от постовете, които заема.

 

До безпрецедентно обвинение срещу Станимир Флоров се стигна след като преди няколко дни в медиите и в прокуратурата бяха изпратени секретни документи, в които се твърди, че шефът на ГДБОП е бил разследван за покровителстване на канали за наркотрафик и контрабанда с цел лично облагодетелстване. Прокуратурата започна проверка, за да установи дали документите са истински и изиска всички оперативни дела, водени срещу Флоров в МВР и ДАНС. Установено че, че става въпрос за същите документи. Има данни и за извършено от него престъпление – подкуп в особено големи размери.

 

От изтеклите в медиите класифицирани документи става ясно, че шефът на ГДБОП два пъти е ставал обект на проверка от Националната служба „Сигурност”, заради съмнения, че използвал служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик. Първият път е още през 1999 г., когато Флоров и други двама мъже са заподозрени, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик. Сочат се и данни, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава за предстоящи акции хора от криминалния контингент срещу сумата от 20 000 германски марки. Тогава директор на Национална служба „Сигурност” е бил генерал Атанас Атанасов.

 

„Нямам конкретен спомен, защото към онзи момент Флоров е бил на твърде ниска позиция, за да мога да го помня. Но си спомням, че имаше няколко сигнала за корупция на служители на МВР, по които моята служба работи. Законът беше такъв, че в такива случаи ние изготвяхме обобщена справка за събраната информация и я изпращахме на министъра на вътрешните работи за разпореждане”, каза Атанасов.  

 

Министър на вътрешните работи тогава е бил Богомил Бонев. Пред медиите той потвърди, че през 1999 г. Флоров е бил разработван заради контакти със заподозрени в корупция лица, но събраната информация е стигала само за дисциплинарно уволнение – не и за присъда. По думите на Богомил Бонев Флоров не е бил уволнен, за да може да се разкрие цялата дейност на предполагаемата престъпна група. От тогава до сега се сменят шест министъра на вътрешните работи и при нито един от тях не се стига до разкриване на престъпление, нито пък до уволнение на Флоров. А дори напротив - проверката срещу него приключва със заключението, че няма категорични доказателства за извършено престъпление, а през 2009-та той е назначен за директор на ГД БОП. 

 

Вътрешният министър от кабинета на Тройната Коалиция Михаил Миков каза, че не е имал съмнения при назначаването на Флоров, но отбеляза „може би трябва да се погледне чие предложение беше” да бъде назначен той временно като директор на дирекция. Вътрешният министър от правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов пък изтъкна професионалните качества на шефа на ГДБОП. „Задържаните наркотици – тонове, фалшивите пари, кредитните карти – нали разбирате, че това е създаване на много врагове в организираната престъпност”.

 

13 години, след като Станимир Флоров за първи път протича по оперативни разработки и е заподозрян за покровителство над контрабандни канали и корупция, прокуратурата откри данни за престъпление. Дали обаче досъдебното производство срещу него ще завърши с повдигане на обвинение за подкуп в особено големи размери или ще се разпадне и до обвинения няма да се стигне, предстои да видим.

 

Президентът Росен Плевнелиев призова служебния министър на вътрешните работи да вземе незабавни мерки в подкрепа на прокуратурата, дори ако те включват спешно отстраняване от длъжност на Флоров. По-късно стана ясно, че министър Петя Първанов вече подписала заповед за временното му отстраняване от длъжностите директор на ГДБОП и зам.-главен секретар на МВР.