Според зам.-министърът на образованието не винаги най-търсеното училище е най-добро

Все едно ли е къде ще запишем детето си в първи клас. За много родители в големите градове един отговор вече е ясен. Няма да могат да запишат децата си, където искат. Причината е, че има желани и недотам желани училища. И желаните ще трябва да приложат още по-големи критерии за кандидатите.


Зам.-министърът на образованието Мариана Банчева гостува в „Събуди се” и обясни, че в последните години в детските градини има предучилищна подготовка, която частично подготвя и адаптира децата към изискванията на училищната среда. Самата организация на учебния процес в училище обаче, е коренно различна от тази в детската градина.


„Прилагането на принципа, че непременно трябва да се търси училището, където има най-много деца, означава родителят да поеме и отговорността, че детето му ще учи в паралелка с по-голям брой деца. Защото тези училища, които имат най-голям брой кандидати за първи клас, всъщност имат и най-голямо запълване на паралелките. Това поставя в по-сериозно изпитание учителя и децата, защото те трябва да се адаптират и да работят в една такава среда”, заяви Банчева.


Целия разговор гледайте във видеото.