Паркът е истинска ботаническа градина, в която ще видите 39 застрашени екзотични растения

Паркът на двореца „Врана” вече е отворен за посещенията и разходките на софиянци и гостите на столицата. По тази причина през почивните дни „Цариградско шосе” буквално се превърна в паркинг.

 

Паркът заема площ от 950 дка. В него има растения от цял свят, защото стопанинът цар Фердинанд е бил запален по ботаниката и орнитологията. Самият дворец е кръстен на първата птица, кацнала на покрива му. Сградата ще бъде отворена за посещения наесен.

 

В ловната хижа на Фердинанд пък живее неговият внук и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски.  

 

Преди да се появи „Врана” от незапомнени времена на мястото е имало чифлици и имения, отбеляза пред камерата на Нова ТВ ландшафтен архитект Митко Петров, който е технически ръководител на проекта. „Те са били притежание на римски патриции, след това на турски спахии, бейове. Последният собственик на имението до Освобождението е бил Осман Паша, пашата на София”.

 

Вече в свободна България имението се придобива от богатия българин Хаджи Боне Петров, който го доразвива и превръща в цветущо стопанство. Имението става собственост на царското семейство през 1889 г.

 

Повече за парка и двореца „Врана” ще научите от видеото.