Те ще премерят сили в дисциплините плуване, футбол, лека атлетика, тенис на маса и шах

Шест талантливи българчета на възраст между 7 и 13 години ще участват в международното спортно състезание за деца, преживели тежки болести, което започва утре в Москва. То се провежда за втора година, а организаторите за първи път са поканили за участие българчета.

Радослав, Лидия, Хриси, Цветомир, Любляна и Пламена в продължение на пет дни ще премерят сили в дисциплините плуване, футбол, лека атлетика, тенис на маса, стрелба с въздушна пушка и шах. Всеки обаче сам ще избира в коя дисциплина ще се състезава.

„Дисциплините са съобразени с нашите деца, малко по-леки са. Все пак това е Международна олимпиада за деца, минали през тежкото изпитание на рака, така че всичко е съобразено. Най-важното е, че децата ще се запознаят с други такива деца от други държави. Това за тях ще е така да кажа една психологическа терапия”, обясни за Нова Петя Александрова зам.-председател на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

Руската фондация „Подари живот”, която организира състезанието, е изготвила безплатно и спортните екипи на българчетата.

„Някои от тях за първи път ще пътуват със самолет, така че за тях това действително ще е голямо преживяване”, допълни още Петя Александрова.

Най-малката в групата е Хриси от Варна, която ще отпразнува седмия си рожден ден в Москва по време на състезанието. За подарък тя си пожела матрьошка.

Всички деца бяха единодушни, че очакват да създадат повече приятелства, отколкото да спечелят много медали от състезанието. На летището ги изпрати зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев.

Спортистите трябва да се учат от такива деца. Те имат дух и са преодоляли много трудности. Държавата със сигурност трябва да отделя внимание и ресурс за такива деца”, заяви Йовчев, докато пожелаваше успех на младите спортисти. 

Спортните ни надежди трябва да се завърнат в понеделник.

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Тодорова