Тя коментира, че от полагането на клетва от Пеевски е с правомощия на председател на ДАНС

„Това, което се случи в петъчния ден, надмина всякаква човешка предвидимост за стъпките на новото правителство, формулирано като програмно и ръководено от Орешарски”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на 41-вото Народно събрание Цецка Цачева.
Тя самата научила, че Делян Пеевски е номиниран за председател на ДАНС в петък и припомни как се е състояло самото гласуване в пленарната зала.


Според нея протестиращите не намират легитимно свое представителство в 42-вото НС.
„Що се отнася до това в каква ситуация е „Коалиция за България”, аз мисля, че по начина, по който се развиха нещата от петъчния ден, те са на колене пред по-малката от тях парламентарна група на "Движението за права и свободи”, заяви още Цачева.


Тя обясни и какъв ще е статутът на положилия клетва като шеф на ДАНС Делян Пеевски.

 

„От полагането на клетва от Делян Пеевски, той е с правомощия на председател на ДАНС. От това му качество произтече и срещата между главния прокурор и вътрешния министър в късните часове на петъчния ден. След полагането на клетва, не се подписват никакви други актове. Клетвата е последният факт, който завършва сложния състав по избор на председател, в конкретния случай - на ДАНС. Делян Пеевски е легитимен председател на ДАНС, защото на мен не ми е известно той да е подал оставка”, коментира тя.


Цачева поясни, че оттеглянето на кандидатурата на Пеевски може да стане само от министър-председателя Пламен Орешарски и то въз основа на подадено волеизявление от страна на Пеевски.


Ние сме в ситуация на предсрочно прекратяване на мандат, защото мандатът вече е започнал. Аз очаквам изненада – ще направят какви ли не юридически и парламентарни еквилибристики, за да запазят Пеевски като народен представител, което според мен ще бъде последващата грешка по повод този случай, който едва ли би се приел от българските граждани”, категорична бе Цецка Цачева.

 

Целия разговор гледайте във видеото.