Свидетели сме на гражданско общество, смята политическият психолог Антоанета Христова

Случилото се около избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и обществените нагласи, които се установиха в последвалия го скандал, не означават все още, че правителството на Пламен Орешарски си отива. Такова мнение сподели в „Здравей, България” социалният антрополог Харалан Александров.

 

„Доверието към правителството е напълно сринато. Казвам го с всичките условности, защото знаем, че министър-председателят беше натоварен с много надежди и очаквания в началото”, коментира политическият психолог Антоанета Христова. „Това, че такъв смислен човек направи такъв абсурден ход и това, че обществото реагира, показва, че се намираме в нова фаза на развитие на проявата на гражданското общество у нас или може би на неговото създаване. Случващото се в момента е много добър знак за развитието на българската демокрация”, каза още тя.

 

„Кабинетът не си отива”, съгласи се историкът Драгомир Драганов, който раздели „нормалната България” от „другата”. По думите на професора „нормалната” работи, а онази в парламента не го прави вече 23 години: „Но аз съм сигурен, че кабинетът ще остане, ще преодолее тази криза, но дано тя да му даде урок”.

 

„В България един протест обикновено продължава три-четири седмици. Това, което се случва обаче, е изключителен прецедент”, смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Убеден съм, че имаме нещо много различно заради социалните мрежи. Новите възможности правят хората много по-организирани и с ясни идеи.”

 

Целия разговор по темата можете да проследите във видеото.