От ГЕРБ пък се надяват Пеевски да не се възползва от някаква секретна информация

„Нямам представа чие предложение е Иван Иванов да бъде зам.-вътрешният министър, но той беше сменен. Трябва много внимателно и прецизно да се гледат следващите кандидатури”, каза в „Здравей, България” Атанас Мерджанов, депутат от „Коалиция за България”.

 

В сряда Иван Иванов бе избран за зам.-министър на МВР. Малко след това обаче той беше уволнение от премиера Пламен Орешарски. Светкавичната реакция на премиера дойде, след като се появиха публикации, че част от биографията на Иванов е свързана с групировката СИК.

 

На въпрос ще има ли ревизия на вече назначените зам.-министри, той отговори, че е по-важно те, като хора, които подкрепят управлението, да дават знаци, че са нетърпими към всяко едно съмнение за нечистота в миналото. „С това действие министър-председателят даде категоричен отговор”, добави Мерджанов.

 

Относно казуса с Делян Пеевски, социалистът заяви, че това, че Пеевски е получил достъп до информация с гриф „Строго секретно” не означава, че той се е разпореждал с тайните на държавата. По думите му казусът „Пеевски” е получил достатъчно убедителен отговор. "Катарзисът е един доста продължителен процес, по-важното е, че сме поискали извинение и сме осъзнали сериозната политическа грешка, която допуснахме”, добави той.

 

Владислав Горанов от ГЕРБ заяви от своя страна, че се надява Делян Пеевски да не се възползва от някаква специална информация, след като няма да бъде шеф на ДАНС. "Отговорността за този казус я носят партиите, които гласуваха за него", добави той.

 

Духовното извисяване на БСП тепърва предстои. Те до тук показаха, че могат да бъркат”, каза още депутатът от ГЕРБ.

 

Мерджанов коментира, че неотложните социални мерки, които бяха обявени вчера от Орешарски не могат да измият тутакси казуса" Пеевски". "Той ще стои доста дълго", каза социалистът. "Социалните мерки са очаквани от всички български граждани, от цялото общество. Те трябва да бъдат предприети и изпълнени. По една част от тях има съгласие и от ГЕРБ. Те са задължително условие, за да може държавата да се оттласне от дъното и да търси ново развитие", заяви още той.

 

Целия разговор с Атанас Мерджанов и Владислав Горанов гледайте във видеото.