Президентът призова политическите лидери да бъдат толерантни

След провала на Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък, държавният глава ще проведе консултации с политическите лидери и шефовете на служби. Чак след това ще бъде насрочено ново заседание, на което да се обсъдят актуалните проблеми в страната и реформите в сектор сигурност, обяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Заседанието на Консултативния съвет при президента в четвъртък започна със скандал, предизвикан от лидера на „Атака” - Волен Сидеров, и завърши без постигнато съгласие. Затова държавният глава обяви, че ще поиска гаранции за провеждането на следващия съвет.

 

„Не искам просто да бъда свидетел на един непродуктивен и бих казал - донякъде поставящ рекорд Консултативен съвет за национална сигурност по неефективност и бих казал - нарушаване на елементарни принципи в държавата. Ще направя консултации, ще апелирам за поне спазване на правилата - като минимум отношение към държавността и институциите. Оттам нататък - всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично - пред цялата нация”, каза Росен Плевнелиев.

 

Президентът призова политическите лидери да бъдат толерантни, да работят за запазването на все по-крехкия, според него, етно-религиозен модел у нас и да се вслушват в гласа на протестиращите