Такъв опит вече е правен на парламентарните избори през 2009 г.

Голяма част от ппротестиращите искат въвеждане на мажоритарно гласуване. Такъв опит вече беше направен на парламентарните избори през 2009-та. Тогава избирателите можеха да разместят кандидат-депутатите в листите. Така в предходното Народно събрание мажоритарно бяха избрани 31 депутати. Сред тях бяха Хасан Адемов и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.


За да се избегнат дефектите на пропорционалната система, през 2009-та беше дадена възможност да се гласува не само за партии, а и за личности.


Мажоритарните 31 народни представители бяха само от ГЕРБ и ДПС. Освен похвалите,  че така се дава възможност да се избират личности, тогава се появиха и критики - че е ясно колко гласа трябва да купиш, за да спечелиш депутатско място.


По правило т. нар. „смесена система” позволява във вече подредената от партиите листа с кандидати, избирателят да направи разместване и петият да стане първи, например. За да се случи това обаче законът тогава предвиждаше 8% от всички гласували за дадената партия да са посочили една от личностите в листата. Тогава Конституционния съд отмени ограничението за 8-те процента.  


Несъвършенство на тогавашния закон беше това, че ако мажоритарно избран депутат стане министър, на негово място в парламента влиза не опонентът му в съответния избирателен район, а „първата резерва” от пропорционалната партийна листа.


Чисто мажоритарно гласуване съществува във Великобритания и Франция. У нас по този начин е избрано само 20-ото Обикновено Народно събрание, което е имало рекордно кратък живот – само няколко месеца.