Доктор Янаки Янакиев е оперирал 80% от децата с церебрална парализа у нас

Двойно чудо в медицината. 24-годишна жена от Нови Пазар с церебрална парализа, проходи и проговори за първи път в живота си. Близките на жената още не могат да повярват, че щастливата развръзка е възможна.

 

Доскоро за Гергана ходенето на крака е било само мечта. Сега вече се движи самостоятелно. Прави първите крачки в живота си, след като 23 години е прекарала в инвалидна количка. Гергана се ражда с тежката диагноза - детска церебрална парализа.

 

Родителите почти загубили надежда, защото нямали пари за скъпи операции в чужбина, а и гаранциите не били големи. След като научили, че пловдивският доктор Янаки Янакиев успял да излекува няколко деца със същата диагноза, решили да му се доверят. В клиниката Гергана претърпяла четири операции и резултатът не закъснял.

 

Сега Гергана изминава пеша по 2-3 километра на ден. Най-голямата изненада за близките й, че тя започнала да произнася и първите думи в живота си.

 

За доктор Янакиев борбата с детската церебрална парализа е лична кауза. Ортопедът обяснява „чудото“ с професионални термени.

 

По данни на Здравната каса именно доктор Янакиев е оперирал 80% от децата с церебрална парализа у нас. Твърди, че успехите не се дължат само на хирургичните интервенциите, но и на добрата рехабилитация.

 

На Гергана й предстои още една операция, за да може да стъпва все по-уверено. Операциите на деца с церебрална парализа са безплатни. Лечението се поема от Здравната каса.

 

Репортер: Благой Бекриев