Лидерът на чеченските екстремисти отмени мораториума върху нападенията на руска територия

Лидерът на чеченските екстремисти Доку Умаров отправи призив към последователите си да не допускат нормалното провеждане на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г., съобщават руски и световни медии.

 

Във видеообръщение, публикувано от електронното издание на чеченските сепаратисти „Кавказ-център”, терористът обяви, че отменя въведения мораториум върху операциите на руска територия, предпоставка за осъществяването на нови терористични нападения.

 

Курортният град, разположен на черноморския бряг в руския Краснодарски край, беше избран за столица на Зимните олимпийски игри по време на 119-ата сесия на Международния олимпийски комитет. Олимпиадата ще се проведе от 7 до 23 февруари 2014 г.

 

„Мирната инициатива за замразяване на бойните операции на територията на Русия бе възприета в Москва като слабост, а не като акт на добра воля”, поясняват от „Кавказ-център” в текст към видеото на Умаров. До момента оригиналността на записа не е потвърдена от независим източник.

 

Преди година руската Федерална служба за сигурност и органите на реда в Абхазия обявиха, че са пресекли опит на бойците на Умаров за организиране на атентати в района на Сочи. Тогава от силовите структури излезе информация, че са открити десетки тайници с оръжие.