В него се посочва, че в Дома „Рада Киркович” е оказвано физическо насилие върху сираците

Председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов започна гладна стачка пред общината в Пловдив. Той иска директорката на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович” Анелия Кирова да бъде дисциплинарно уволнена.


А поводът е скандалният доклад на Агенцията за закрила на децата, че в дома е оказвано физическо и психическо насилие върху сираците, за което Нова телевизия информира преди месец.


Според гладуващия Слави Михайлов директорката на дома дълго време е прикривала възпитателя, който е оказвал физическо и психическо насилие върху децата. 63-годишният преподавател бе обвинен, че системно е наблюдавал момичетата от сиропиталището как се къпят в банята и дори е имал връзка с едно от тях.


„Ще искам освен да бъде дисциплинарно уволнена от нейния работодател Община Пловдив, ще искам и прокуратурата да започне наказателно преследване срещу въпросния възпитател, както и срещу директорката за действията и бездействията. Действията е, че тя е създала две комисии, с които да прикрие случая пред децата. Да замаже, че е извършила някаква проверка, а комисиите са установили абсолютно нищо, че няма никакви нарушения”, обяснява Слави Михайлов от Националното сдружение на сираците в България.


Именно след сигнала на Слави Михайлов до социалните институции, възпитателят е освободен от работа, а  Агенцията за закрила на детето излиза с тревожен доклад,  че върху децата е упражнено физическо и психическо насилие. Директорката отрича и заяви, че в прокуратурата е подала три жалби срещу Слави Михайлов за това, че я изнудва и заплашва.


„Той има право да гладува. Има право да протестира, но няма право да лъже и да клевети. Още повече, когато срещу него са възбудени няколко жалби и вървят няколко прокурорски проверки”, категорична бе Анелия Кирова - директор на дом „Рада Киркович” – Пловдив.


Директорката вече е наела адвокат, който да оспори в съда доклада на Агенцията за закрила на детето.


Независимо, че Слави Михайлов ще гладува под прозорците на кмета, директорката няма да бъде уволнена, тъй като вече е наказана със забележка, а до края на годината домът ще бъде закрит. Някои от 26-те деца ще отидат в приемни семейства, а другите ще отидат в центровете за настаняване от семеен тип.


Подробности гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев