Според агенцията брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 1% през тази година

Международната рейтингова агенция Фич потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на „BBB-” и дългосрочния рейтинг в местна валута на „BBB”. Перспективата и на двата показателя е стабилна.

 

Според Фич брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1% през тази и с 1.7% през следващата година. Прогнозата за растеж за 2015 година е 2.3%. Съгласно очакванията на агенцията, бюджетният дефицит ще нарасне до 1.7% от БВП за периода 2013-2014 година.

 

Рейтингът отразява ниското ниво на държавен дълг в размер на 18.5% от БВП, което поставя страната на второ място по най-ниско ниво на този показател сред държавите-членки на ЕС и е много под средното от 35.6% за страните с подобен рейтинг.

 

Според прогнозата на Фич нивото на държавния дълг ще остане под 20% в периода 2013-2015 година, като не се очакват трудности при рефинансирането му.

 

Нетният външен дълг на страната в размер на 28% от БВП през 2012 година е по-висок от средното за държавите от категорията “BBB”, но динамиката му се характеризира с низходящ тренд, особено във връзка с изплащането на задължения към банките-майки от страна на местната банкова система.

 

Банковият сектор остава добре капитализиран. Необслужваните кредити са на ниво от 16.9% към април тази година, но са добре обезпечени. Според данни на Евростат, задлъжнялостта на частния сектор е била в размер на 110% от БВП в края на 2011 година, което също е по-високо от средното за страните с подобен рейтинг, а междуфирмената задлъжнялост е 41% от БВП според МВФ в края на миналата година.

 

Стабилната перспектива отразява оценката на Агенцията, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани към момента.