Първите открития разказват за големите войни между България и Византия през Средновековието

Проф. Николай Овчаров донесе в студиото на „Здравей, България” някои от първите си находки за тази година. Откритията на археолога са от Средновековието, времето на големите войни между България и Византия за Перперикон.

 

През това лято на обекта стартира най-мащабната археологическа експедиция. В продължение на три месеца екип, воден от проф. Овчаров, ще проучва центъра на акропола на древния град. Археолозите са изправени пред трудна задача, защото на Перперикон е имало живот в продължение на 7 хил. години и на много малко пространство са концентрирани останки от различни култури и цивилизации.

 

Потокът от туристи там се увеличава постоянно. Разкопките посети и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който се качи на върха заедно със съпругата си Маргарита. „Много впечатляващо е. Археолозите казват, че може да се сравнява само с Мачо Пикчу”, сподели той пред камерата на Нова ТВ.

 

„Излиза едно градоустройство от 13 - 14 век, в което са богатите материали от тази епоха. Може би сред най-интересните резултати до този момент е един голям пожар от 13 век, датиран с монета, който ни показа едно историческо сведение от хрониките, че българският цар Константин Асен – Тих превзема Източните Родопи, загубени от наследниците на Иван Асен II”, обясни проф. Николай Овчаров.

 

Най-красива от находките, показани на зрителите на Нова ТВ от археолога, се оказа златен пръстен от края на 13-и, началото на 14 век. От монограма върху него се очаква да стане известно името на притежателя му.

 

Повече за най-новите находки в района на Перперикон ще научите от видеото.