В присъствието на премиера икономистът Стив Ханке получи “Доктор хонорис кауза” на БАН

България ще влезе един ден в еврозоната, но не е на всяка цена, поне за момента. Този коментар дойде от премиера Пламен Орешарски.

 

„Когато падна ‘Лемън Брадърс’, икономистите се запитаха каква е разликата между Аржентина и България. Това беше валутният борд и европейската перспектива на страната ни, както коментираха тогава ръководителите на МВФ. България има европейска перспектива и изходът от борда е в ‘другия борд’ – ЕРМ 2 и еврозоната”, заяви Орешарски, който присъства на връчването на "Доктор хонорис кауза" на БАН на световноизвестния икономист Стив Ханке.

 

„Всеки път, когато слушам проф. Ханке, се връщам 15 - 16 години назад, когато България преживя най-голямата си монетарно-финансова криза”, каза министър-председателят, цитиран от БГНЕС. „Тогава се взе неконвенционално решение да се отвори система за нова банка – това, което нарекохме валутен борд. Хвален и критикуван, той смекчи негативите на кризата и нашата банкова система е изключително стабилна.”

 

Благодарене на валутния борд е по-лесно да се тръгне към икономически растеж и възстановяване на икономическите перспективи, смята още премиерът.