От асоциацията им отговориха на притесненията за шоково поскъпване на цената на тока

„ДКЕВР трябва да определя цената на тока на база на разходите и да има разумна печалба за всички. Всичко останала е замитане под килима”. Това коментира пред Нова телевизия председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов.

 

„Със сигурност няма да има увеличение на цената на тока, защото това е политическата повеля”. 

 

От фотоволтаичната асоциация обаче не са съгласни с експерта Атанас Тасев, който преди дни предупреди за шоково поскъпване на електричеството и посочи като виновник зелената добавка. Според Тасев само нейната цена трябва да е 37 лева, а в момента е 11 лева. По думите му от миналата година остават 311 милиона, които са дължими за произведен ток. Затова общо цената трябва да се вдигне на малко над 46 лева за всеки мегаватчас. Ако цената остане същата, остава дефицит от 1, 239 милиарда лева, които трябва да излязат от джоба на потребителите. 


 
Никола Газдов обаче не е съгласен с това мнение. 

 

„Миналата година ДКЕВР беше определил една добавка зелена енергия от 460 милиона лева, а в момента казват 1,200 милиарда. От 1 юли 2012 година досега не се е изградил нито един нов мегават мощност. Излиза, че или сега има известно надценяване, или миналата година подценяване”, коментира Газдов. 

 

Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация пък припомни, че с промените в Закона за енергетика отпадна зелената добавка. 

 

„Не е коректно да се говори за нея. Зелената като че ли стана редовният виновник”, заяви Русенова. 

 

Що се отнася до доклада на ДАНС, в който се посочва, че през сектора на зелената енергия са изпрани милиони левове, от фотоволтаичната асоциация оспорват и това.

 

„В последните около 6 години имаме над 5 милиарда лева инвестиции в зелена енергия.  Енергетиката в България е затворена черна кутия и възобновяемата енергия е единственият прозрачен елемент, в който всеки разход е виден за всички участници”, смята Газдов.