Цветуща размяна на реплики предшества обаче гласуването

Народното събрание прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова. В нейно отсъствие 198 народни представители гласуваха по предложението, 182 гласа бяха „за”, „против” гласуваха шестима, 10 се въздържаха. Във вота участваха депутатите от ГЕРБ, които и днес са в парламента. 

 

До освобождаването на Фидосова се стигна след скандалните разкрития за съдържанието на личния тефтер на Филип Златанов. В него имаше бележки и инициали, повдигащи съмнения за оказване на натиск и шантаж върху политици и общественици при изпълнение на политически поръчки. Шефът на Комисията за укриване и предотвратяване на конфликт на интереси бе освободен от поста си и обвинен в престъпление по служба.

 

В бележника на Златанов фигурираха и инициалите И.Ф. Въпреки че не позна своето име в тези букви, Искра Фидосова поиска да бъде освободена от ръководството на ГЕРБ и от парламента, след разговор с партийния лидер Бойко Борисов.

 

Оттеглянето на Фидосова трябваше да бъде гласувано вчера, но депутатите не намериха време за това заради натоварения си дневен ред около актуализацията на бюджета. С едно натискане на бутона, днес депутатите сложиха официален край на кариерата на Фидосова в този парламент. Гласуването обаче беше предшествано от цветна размяна на реплики между Бойко Борисов и червения депутат – Кирил Добрев. Диалогът започна от поп-мзиката.

 

„Оставката на госпожа Фидосова дава повече въпроси, отколкото отговори. Ясно е, че И.Ф. не е Ирина Флорин”, констатира социалистът и премина през лингвистиката… „Лингвистите казват, че Цветан Цветанов би се съкратил като Цв. Цв. А Цецка Цачева – като Ц.Ц. Искам да попитам г-жа Цачева ще даде ли оставка като г-жа Фидосова?”

 

Вместо Цачева обаче на трибуната излезе Бойко Борисов: „Искра Фидосова си е заминала, има едно копче да се натисне по този въпрос. Работи прокуратурата по този въпрос. Губим безкрайно време, а искате да излизате отпуска, разбрах...”

 

Подхванатата ваканционна тема вече наистина разбуни духовете. Чуха се подвиквания, че Борисов е събрал доста тен по морето, докато е отсъствал от пленарните заседания.

 

Не съм стъпвал на морето! Моя тен баща ми ми го е дал! И аз исках да съм рус, синеок, но баща ми ме е направил такъв... Тука гледам има подобни колеги – вие, от Самоков...”

 

Сблъсъците в пленарната зала между управляващите и новодошлата опозиция кулминираха в решението на депутатите от ГЕРБ да поискат поименна проверка на кворума, след което напуснаха пленарната зала, по всяка вероятност с цел да прекратят заседанието. По неясни причини обаче народните представители на ГЕРБ се завърнаха в залата, което ще осигури кворум.

 

Междувременно беше отложено гласуването на ваканцията на парламента. То трябваше да бъде одобрено тази сутрин, но се отлага за другата седмица. От проекторешението става ясно обаче, че депутатите са решили да почиват от 7 до 31 август. Първоначалната идея беше за по-кратка ваканция.

 

По-рано в "Здравей, България" по темата отношение взе и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. „Фидосова не правеше една стъпка, както се казва – до тоалетна не ходеше, без да пита Цветанов… Аз мисля, че темата трябва да се разшири – за тефтерчетата във властта… Ако някой намери, примерно, тефтерчето на шефа на СДОТО, ако някой намери тефтерчето на шефа на БОП, тефтерчетата в съдебната система?”