Тя ще заработи около Нова година и ще обслужва пътниците по линия 309

Тестова линия с електробуси ще бъде пусната в експлоатация в столичния градски транспорт. Това обяви за Нова телевизия зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов. Модерните превозни средства ще се движат по линия номер 309, обслужваща маршрута от квартал „Люлин” до булевард „Илиянци”. 

Новите автобуси ще разполагат с климатична инсталация, нисък под, средна и предна врата, но по средата няма да има добре познатата на всички „хармоника”, която разделя автобуса на две части. 

Иновативният автобус ще обслужва пътниците от линия 309, чийто пробег от първа до крайна спирка е общо девет километра. Различният релеф на пътя по този маршрут ще позволи да се анализира ефективността от новия вид траспорт. От Столична община обаче са категорични, че цената на билетите в градския транспорт няма да се повиши. 

Тестовата линия ще е с продължителност шест месеца – от януари 2014-а до средата на лятото. Целта е да се преценят възможностите на електробуса в различни метеорологични условия, в това число консумацията на енергия при сняг, дъжд, стръмен наклон и задръстване в час пик. Те пък ще бъдат отчитани със специални датчици, вградени в конструкцията на превозното средство. Зареждането на батериите ще става на начална и крайна спирка през специални контактори, разположени на тавана на автобуса. 

В Европа от няколко години се правят пилотни проекти за въвеждането на автобуси с електричество в мрежата на градския транспорт. Тестове на такъв вид транспорт се провеждат в Ротердам, Париж, Лондон, Барселона, Рим и Мадрид. Успоредно с това се изгражда и зарядна мрежа. 

Преди две години Европейската комисия представи „Пътна карта”, според която до 2030 г. автомобилите с конвенционални двигатели и горива трябва да намалеят с 50%, а до 2050 година - да бъдат изтеглени от движение в градовете. Целта на тези действия е намаляване на емисиите въглероден диоксид в атмосферата, които оказват влияние и върху промяната в климата. 

Репортер: Анелия Тодорова 

Оператор: Андрей Стоилов