Биенето й влошавало качеството им на живот

Жители на Първомай се оплакват от църковна камбана. Според тях тя бие оглушително и прекалено често. Системният, целодневен шум от храма „Свети Георги” влошава качеството им на живот, заявяват протестиращите. 

 

Звукът на камбаната стресира и изнервя ежедневно хората, които живеят на метри от храма. 

 

„Това е дразнител, постоянен, ежедневен, ежечасен”, заявява Мария. „Това е притеснително, защото това е един вид часовник. Защо трябва да е часовник църквата? Затваряме прозорците. Това е непрекъснат стрес”.

 

Хората негодуват и от това, че камбаната бие изключително силно и оглушително. Дори са подали сигнал на 112, че това е истинско бедствие за града.

 

„Притеснителен е звукът. От рано сутринта до късно вечерта. Децата са във ваканция, не могат да спят сутринта. Не могат да спят следобед. Имам 8 месечен племенник и при всеки удар на камбаната се стряска. С това постоянно биене започнахме да игнорираме дали бие за смърт, дали бие за сватба, дали бие за молитва или просто си бие”, разказва Милен. 

 

За разлика от останалите църкви в Пловдивската епархия, камбаната на този храм е с  часовников механизъм и отброява времето. Като броят на ударите съответства на конкретния час. Според свещеника това не е притеснително и намира претенциите на хората за абсурдни.

 

„Камбаната бие, така че да я чуят всички. Тя и за това е камбана. Казва се, че камбаната е глас Божии, който призовава всички хора към молитва. За едни може да е силно, а за други да е слабо. Камбаната бие така от много години”, обяснява отец Георги.

 

Недоволните са събрали подписка и са поискали Регионалната здравна инспекция да замери шума от камбаната, а местната администрация да забрани на свещеника да удря камбаната на всеки час.

 

„След като  получим резултатите, ако има завишаване, вече можем да предприемем действия, като например да напишем предписания за намаляване на нивото. Може да осъществяваме контрол и да съставим акт за нивата, ако са много завишени”, заяви Костадин Ангелов от Община Първомай. 

 

В момента в Първомай върви и контраподписка в защита на камбаната. 

 

По случая местните институции чака становището и на пловдивската митрополия, за да разрешат проблема с камбаната.