Според папата проблемът не е в хомосексуалната ориентация, а в лобитата за нея

Папа Франциск се изказа умерено за хомосексуалистите, с което отбеляза промяна в позицията на Светия престол по въпроса. Попитан дали във Ватикана има гей-лоби, Франциск отвърна, че не би съдил един вярващ на базата на това каква е сексуалната му ориентация.

 

Според папата греховете на хомосексуалистите не са по различни от другите и те трябва да бъдат опростени и забравени. „Ако един човек е гей, но приема Господ и е добронамерен, кой съм аз да го съдя?”, коментира той. 


За разлика от Франциск, неговият предшественик Бенедикт XVI бе крайно настроен срещу хомосексуализма, забранявайки с документ допускането на хора с такава ориентация като свещеници. В интервю с журналисти папа Франциск заяви още, че жените в католическата църква не бива да бъдат маргинализирани, защото са неделима част от обществото. Той определи като един от големите проблеми пред църквата работата на различни групи по интереси.

 

Проблемът не е в хомосексуалната ориентация, а в лобирането за нея. Има толкова много групи, лобита на алчни хора, лобита на масони. Това е истинският проблем”, завърши Франциск.