Уникални, непоказвани досега, златни и сребърни апликации предстои да бъдат изложени в Националния исторически музей

Оказа се, че на територията на историческия музей е имало неподозирани златни и сребърни находки. Едва наскоро разкрити, тепърва те ще бъдат показани и пред публика. 

 

Уникални, непоказвани досега, златни и сребърни апликации предстои да бъдат изложени в Националния исторически музей. Апликациите били открити на доста необичайно място – в лабораторията на музея. Те са от тракийска колесница, намерена преди години в района на село Свирачи.

 

Там археологическите шедьоври прекарват години. Реставраторите не им обръщат особено внимание. Не предполагат, че зад типичните на пръв поглед бронзови фрагменти, се крие нещо повече. Така допреди 2 месеца, когато правят изненадващо разкритие.

 

Колесницата датира от I век и била собственост на жена. Открива я доц. Гергана Кабакчиева в гробницата на богата знатна тракийка, владетелка на античната вила ”Армира”. Археолозите описват вилата като най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит по нашите земи. Гробницата се намира на 200 м. от нея - в най-голямата могила в България, в близост до Ивайловград. Проф. Божидар Димитров обяснява, че богатото погребение на владетелката е поредното опровержение на твърдението, че тракийските жени не били равноправни на мъжете, а понякога дори и убивани, за да бъдат положени в гроба на съпруга си.

 

Като археологически шедьоври реставраторите определят и разноцветните стъклени съдове открити в гробницата на тракийката. Обясняват, че са изключително редки и много скъпи, защото през тази епоха стъклото се изработвало трудно. От близо 600 стъклени фрагмента специалистите в лабораторията сглобяват съд за вино или вода, съдове за съхранение на благовонно масло, което древните полагали по тялото си и изящни миниатюрни съдове за съхранение на сълзи, тъй като сълзите се считали за ценен дар.

 

Очаква се новите находки да украсяват централната част на Националния исторически музей до 2-3 месеца

 

Репортер: Ева Костова