Заради липсата на статут на бежанци сирийско семейство няма право да замине в чужбина

Заради вродено сърдечно заболяване най-малкото дете на сирийско семейство се нуждае спешно от операция в чужбина. Вече два месеца обаче Амира и родителите й не могат да заминат.


В този случай не става въпрос за липса пари. Проблемът е в бюрократичните спънки, защото заради липсата на статут семейството няма право да премине границите на страната ни. Дори и за да спаси живота на дъщеря си. 


На пръв поглед малката Амира не се различава от останалите деца, само че е различна, защото сърцето й тупти от дясно. Семейството й напуска Сирия преди година, след като родният им град Алепо е почти изравнен със земята.


Семейство Джалаб плаща 2500 евро, за да премине българо-турската граница. Така на 26-и май Басам, съпругата му и трите им деца стъпват на българска земя. Не носят нищо със себе си, освен надеждата за по-добър живот. След един месец, прекаран в бежанския лагер в Бусманци обаче здравословното състояние на най-малката им дъщеря - 2-годишната Амира, рязко се влошава. Родителите й настояват да я прегледа лекар.


„Изпратиха ни го след повече от 24 часа. Погледна я и каза, че високата температура била нормална, защото на детето му растели зъби. Температурата обаче не спадна в продължение на още 24 часа. Тогава вече ни позволиха да отидем в болница. Там откриха на Амира вродено сърдечно заболяване. Казаха, че сърцето й се намира от дясната страна, което би могло да доведе до диафрагмална херния и други сериозни последици. Предложиха веднага да я оперират”, разказва бащата.


В болницата Басам и Уахида молят за преводач, който да им обясни какво точно се случва с дъщеря им. Искат още консултации преди да вкарат детето си в операционна. Настояват да знаят какви са гаранциите, че интервенцията ще бъде успешна. Отговор не получават. Не го получихме и ние. От „Пирогов”, където е била прегледана Амира, отказаха да коментират случая пред нашата камера, както и да се ангажират с официално становище.


Басам обаче не се примирява с това и докато 2-годишното дете прогресивно слабее и губи сили, той се свързва с различни клиники. Така попада на специализиран център за сърдечни заболявания в Германия. Оттам се съгласяват да извършат операцията. Нещо повече - дават гаранция, че тя ще бъде успешна. Но родителите на Амира се сблъскват с поредния проблем - все още нямат статут на бежанци, а това прави отпътуването за животоспасяващата операция невъзможно. 


„Молих се на Червения кръст, на Агенцията за бежанци... Никой не ми помогна. Казах им: „Не искам друго от вас, освен да забързате процедурата по предоставяне на статут, за да можем да оперираме дъщеря си”, продължава разказа си Басам. Не знае колко време трябва да чакат за получаване на статут на бежанци – може би 6 месеца или дори година


Родители на 2-годишното момиченце обаче не вярват, че дъщеря им разполага с толкова време.  


След намесата на Нова телевизия, от Агенцията за бежанците се ангажираха да ускорят процедурата по предоставяне на закрила на Басам и съпругата му. Обещаха това да се случи до края на следващата седмица. Докато това обаче не стане факт, ние ще продължим да следим случая. 


Репортер: Ева Костова