Очаква се до дни да заработи временен разпределителен център в Елхово

Още 1250 места в няколко общини са определени за настаняване на бежанци, стана ясно след заседанието на Оперативния щаб. Очаква се в близките две седмици в бившия учебен корпус на помощното училище в Елхово да заработи временен разпределителен център за бежанци.

 

В рамките на три до пет дни в него ще се приемат задържаните на границата, там ще бъдат първите медицински прегледи първите събеседвания и подготовка на документи за последващо настаняване във бежански центрове.

 

„До десет дни ще сме в състояние да направим необходимите ремонти, да бъдат реорганизирани помещенията по начин, който ще позволи тяхното оптимално функциониране, ще намерим необходимите средства, няма да има проблем за това, по отношение на хората, които ще работят, вече се извършват разчети, ще бъдат командировано хора от всички институции.”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

 

Досега в Елхово и Свиленград са командировани само двама прокурори, но работата на правораздавателните органи в новата ситуация край границата се преосмисля.

 

„Идеята е да се въведе едно променено мислене, което надявам се че ще бъде възприето и от останалите органи на съдебната власт и което променено мислене да отчита конкретните особености на всеки конкретен случай, конкретната преценка би трябвало да доведе до приложение на разпоредбите на НК, а не всеки да бъде третиран като традиционен участник в картината нарушител на държавната граница”, допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Повече ангажименти се предвиждат за Държавната агенция по бежанците, техническа помощ обещават и от Организацията на обединените нации.

 

„Имаме готовност да предоставим техническа подкрепа, да съветваме и да даваме нашата експертиза, от самото начало на пресичането на границата до първоначалния прием, регистрацията, след това процедурата по определяне на бежанския статут, по-късно интеграцията на бежанците в обществото”, заяви Роланд Вейл, пратеник на върховния комисариат по бежанците към ООН.