До Коледа 18 хиляди семейства в тази ситуация могат да изгубят дома си

Между 15 и 16 хиляди души в момента имат затруднение да изплащат ипотечните си кредити. В същото време управляващите обмислят промени, с които длъжниците да са малко по-защитени. 

 

Числото на хората, които в момента имат забавяне по плащанията на ипотечните си кредити е много голямо, казахме 15-16 хиляди. Според кредитните експерти обаче реално ипотекираното си жилище до края на годината могат да изгубят около 1000 души. Специалистите предупреждават да не се спекулира с цифрите, защото така се създава паника и у кредитоискателите и в бранша като цяло.

 

Какво обмислят управляващите - няколко основни неща. Една от идеите - банките да си делят солидарно риска с длъжника. Второ - след продажба на жилището да не дължим нищо повече на банката. И още - да се наложи забрана банките еднолично да променят лихвата по кредита, освен ако пазарната ситуация не го изисква. 

 

Диан е един от тези 15 хиляди, които имат затруднение да плащат ипотечния си кредит. „В рамките на 6 месеца след получаване на кредита на два пъти ми увеличиха лихвения процент. Започнах с вноска от 640 лева, в края на 2011 вноската ми стигна 1200 лева”, разказа Диан Денев. 

 

„Стигнахме до съд, защото той няма друг изход, направил си е сметка на дохода, че може да плащат до 650 лева, изведнъж тази вноска расте и не спира. Сега връща някаква сума във франкове, която банката едностранно си е определила и поради движението на курса на франка, лихвата му е непредвидима”, каза адвокат Десислава Димитрова.

 

Така основен проблем за повечето в ситуацията на Диан са увеличаващите се лихви. От седмици управляващите обещават да предприемат мерки, с които да ни облекчат и защитават от такива казуси. 

 

„Положението е доста тежко, защото тези хора трябва да напуснат своето жилище, но ако това е единственото жилище? БСП поема отговорност да направи тези законодателни промени, които да помогнат на хората в тази отчаяна ситуация, да дадем надежда на хората”, каза Стойнев.

 

Всъщност управляващите са длъжни да го направят, защото това иска от тях Европа. През следващия месец ще се гласува европейска директива за ипотечните кредити, която по същество съдържа повечето от мерките, които се завъртяха у нас като спасителен план за изпадналите в невъзможност да си плащат кредита. Първоначалният план на управляващите беше ако банката продаде жилището ни на по-ниска цена от изтегления кредит, ние да не дължим нищо след това. Новата идея сега е банката да ни опрощава само половината от разликата. 

 

„Малко екзотична идея. Опрощаването на част от дълга го няма в нито едни правила в европейските развити държави. Тогава стават много споровете”, заяви Тихомир Тошев.

 

В европейските планове засега стои първия вариант – да не дължим нищо след като банката продаде жилището ни. Това ще е записано като условие в договора – нещо, което засега у нас не се предлага на пазара.

 

Друга мярка е банките да нямат право едностранчиво да вдигат лихвите по кредита, освен ако не го налага пазарната ситуация. Не е ясно обаче как това ще се контролира, след като и сега хората срещат същите аргументи за по-високите си вноски.

 

В евродирективата се предвижда още банките да ни дават по седмица да преценим дали договорът е изгоден, преди да го подпишем и още толкова, след като сложим подписа си, за да се откажем. И още много мерки, които тепърва ще се обсъждат в еврокомисията. Така че вероятно плановете на управляващите ще се променят, в зависимост от изискванията на Европа. Това може да отнеме две години. 

 

Всички тези мерки и промени обаче няма да помогнат на хората като Диан, защото ще важат само за новите клиенти на банките. Дотогава, заедно със стотици като него, той ще се бори в съда и ще си плаща през следващите 15 години.