Увеличили са се престъпленията, извършвани от чужденци в София

Капацитетът на бежанския център в столичния квартал „Овча купел” е изчерпан. В момента там са настанени 1 000 души, а броят им трябва да е 866. Били са и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Това обясни пред „Здравей, България” зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров.

 

По думите му обаче не всички центрове в страната са препълнени - свободен капацитет все още има в обектите във Военна рампа и Враждебна.

 

За бежанците е осигурена достатъчно храна. Сумата от 1 100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, уточни Петров. А на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

 

Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, посочи в ефира на Нова ТВ журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. За условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците, отбеляза обаче Хлайф. „Бежанците трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената.”

 

Бежанци обитават изоставен строежОт Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

 

Увеличили са се кражбите и другите престъпления, извършвани от чужденци, както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част, съобщи Красимир Димитров, оглавяващ Дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столичната община. „Затова сме организирали патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление. Има видеонаблюдение в общинските училища и детски градини. Увеличено е сметоизвозването”, отбеляза представителят на общинската администрация.

 

Повече по темата ще научите от видеото.