16-годишната изпълнителка си навлече гнева на рапърите заради песента Royals

Новозенладската поп сензация Лорди е обвинена в расизъм заради песента Royals, в която пее за шампанско и инкрустирани с диаманти часовници. Песента е на челна позиция в топ 100 класацията на Билборд и предизвика истинска война на думи заради препратки към луксозни стоки, насърчавани от тъмнокожи рапъри.

 

Лорди, чието истинско име е Ела Мария Лани Йелич-О’Конър, изпревари Кейти Пери и Майли Сайръс в класацията на Билборд и сега шестнайсетгодишната новозенладка се превърна в най-младата изпълнителка, оглавила американския топ 100 от 26 години насам.

 

Момичето пее за класовото разделение и разточително потребление в музиката. За поп-фантазиите, пълни с марки, кадилаци, диаманти и реалността като това да бъдеш някой, за който парите не са всичко. Именно тук Лорди е обвинена в расизъм, споменавайки златните зъби, бутилките шампанско, супер колите и тежките бижута, издиганали в култ рапъри като Jay-Z, Lil’ Wayne и Lil’ Kim.

 

Америка е разделена на две в момента, след като блогърката Вероника Флорес пусна сигнала за песента. Някои смятат, че песента е освежаващо попълнение в музикалните класации, други - че никой не е питал рапърите дали искат да се асоциират с тези символи.