Събраните помощи ще бъдат предадени на Сирийската общност у нас

Продължават усилията на различни организации да помогнат на бежанците у нас. Необходими са не толкова дрехи, колкото хранителни продукти и санитарни материали, отбелязват от организациите, които посещават центровете за временно настаняване.


Днес помощи се събират в столичното кино "Влайкова"


Най-необходими в момента са хранителните продукти. Затова протестантската църква "Приятели" събира помощта под формата на пакети с храна. Всеки от пликовете съдържа ориз, боб, захар, консерви с месо и десерти. Освен храна, подготвят се и пакети със санитарни материали - пасти за зъби, сапун, дамски превръзки и памперси.


„В условията за провеждане на кампанията сме заложили да ползваме само неща, които са в срок на годност, в добър вид. Всичко трябва да е прилежно сгънато, опаковано. Затова имаме и хора, които проверяват съдържанието и се уверяват, че всичко е така, както го искаме”, обясни пастор Людмил Арсов.


Въпреки, че кампанията се провежда от църква "Приятели”, призивът за подкрепа на хората в изгнание е към всички.


Събраните помощи ще бъдат предадени на Сирийската общност у нас и разпределени в центровете за временно настаняване в София до края на деня.

 

След като първи ви показахме потресаващите условия на живот в центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал „Враждебна”, на свой ред кметът Йорданка Фандъкова предупреди здравните власти да помислят за мерки за опазване на здравето и сигурността както на хората в лагера, така и на тези, които живеят в района около него.  


Днес са предоставени хигиенни материали на бежанците, с които да почистят лагера и пространствата около него. Подобни акции вървят на всички лагери на територията на София. 

 

Повече подробности ще намерите във видеото.