Лечението в хосписа струва 1 800 лева на месец, а тя взима 350 лева

Отново Ви срещаме с 44-годишния Бойко Тодоров, за когото Ви разказахме преди месец и който се намира в хоспис. След предишния репортаж кметът на Ихтиман и зрители помогнаха, но Бойко отново може да остане без животоподдържащи грижи, а ако бъде изпратен вкъщи, е обречен на смърт. 

 

В знак на протест срещу този здравен абсурд сестра му се закани да го закара с линейка пред парламента и да го остави да издъхне там.

 

След удар в главата, няколко операции и два месеца в хоспис, 44-годишният Бойко Тодоров от Вакарел се подобрява и по всичко личи, че има желание да живее. Въпросът е дали неговата сестра Детелина ще успее да плати престоя в клиниката, докато оздравее, или ще трябва да го прибере вкъщи, където до няколко дни лекарите казват, че ще почине.

 

Вкъщи Детелина не може да му осигури нито нужните медицински грижи, нито апаратура. В същото време лечението в хосписа струва 1 800 лева на месец, а тя взима 350 лева. От две седмици не е давала и стотинка.

 

Управителят на хосписа казва, че разбира проблема на Детелина и затова е намалил месечната такса с 300 лева.

 

Ако от здравното министерство не решат случая на Бойко, Детелина ще вземе други мерки.

 

Според представители на пациентски организации решението на проблема се крие в една наредба, която години наред не се издава. А случаите като този на Бойко са стотици.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.