Като основател на "Велвет ъндърграунд" той се нарежда сред най-влиятелните личности в света на рок музиката

На 71-годишна възраст почина големият американски рок музикант Лу Рийд. Смъртта му е настъпила от заболяване, свързано с неотдавна направената му трансплантация на черен дроб.

 

Със смъртта на Лу Рийд изчезва един легендарен глас. Като основател на култовата група "Велвет ъндърграунд" от 60-те години на 20 век той се нарежда сред най-влиятелните личности в света на рок музиката и се превърна в кумир за няколко поколения изпълнители.

 

Групата привлича още в самото началото на съществуването си и вниманието на Анди Уорхол, който показва филмите си по време на техни изпълнения, а след това става и силен техен поддръжник.

 

Много от най-големите рок музиканти черпят вдъхновение именно от творчеството на Лу Рийд и "Велвет ъндърграунд". Сред най-известните парчета на големия музикант и поет са "Perfect Day" и "Walk on the Wild Side".

 

Текстовете на песните му са отражение виждането му за живота и обикновено са посветени на секса, наркотиците и алкохола. Не липсват обаче и теми като бедността, борбата със СПИН, расизма и социалното неравенство.

 

Лу Рийд ще остане в историята и като смел провокатор, който никога не се е съобразявал с критиката.