Рок музикатът почина на 71 години

Основател на култовата група "Велвет ъндърграунд" от 60-те години на 20 век Лу Рийд оказа силно влияние върху поколения музиканти и остана активен соло изпълнител в продължение на десетилетия след това. Легендата ни напусна на 71.

 

Смятан за един от най-влиятелните рок музиканти на последния половин век, Лу Рийд не успя да се възстанови след чернодробна трансплантация през май. „Той умира”, бяха първите думи на съпругата му, часове след тежката операция. И въпреки че Рийд до последно казваше, че е по-голям и по-силен отвсякога, Лу не успя да се справи.

 

Роденият в Бруклин на 2-ри март 1942-ра е не просто голям музикант. Тази легенда е виновна да имаме глам, пънк и алтернативния рок такива каквито са. Певецът и композитор беше открит от Анди Уорхол, а работата му с "Велвет ъндърграунд" и като солов артист повлия на поколения музиканти, сред които и Дейвид Бауи. И въпреки чe "Велвет ъндърграунд" просъществува само пет години, те и до днес имат статус на култова група. 

 

В края на 70-те той започва да търси перфектния звук. Дотогава Лу Рийд се вълнува главно от наркотици и рок’енд’рол лайфстайла. В годините музикантът говори открито за проблемите си с наркотиците и алкохола. През 1992-ра дори признава, че се е опитал да откаже дрогата с помощта на алкохола, но горчиво признава, че не се е получило. Въпреки това през 80-те той къса и с двете.

 

Блед, с тих глас и зловещ силует с черни дрехи и тъмни очила, неговите мрачни песни възпяват нещастията на градския живот и темите табу в американските поп песни като травестията, злоупотреба с наркотици и садомазохизмът. Рийд се въплащава в мрачната си визия в началото на 70-те – обръсната коса във формата на Железен Кръст, силно гримирани очи, черни устни и нокти. Неговите  изпълнения и превъплъщения се отразяват и на личния му живот, прекарвайки голяма част от него в Грийнуич Вилидж с любовница травестит на име Рейчъл.

 

Легендата винаги е твърдяла, че ако не харесваше толкова много рокендрол, щеше да е автор на велики американски новели.