Досега Словакия ни е предоставила 30 000 евро под формата на легла, одеяла и други

Словакия дарява финансова помощ от 100 хил. евро за сирийските бежанци в България. Средствата ще бъдат управлявани от Българския червен кръст. Това заяви президентът на Словакия Иван Гашпарович след среща с българския държавен глава Росен Плевнелиев в Братислава, информираха от президентството.


Досега Словакия е предоставила на България 30 000 евро под формата на легла, одеяла, приспособления за хранене и други.


Водещ акцент в разговора на двамата президенти е била възможността за последващото задълбочаване на икономическите връзки между България и Словакия.


„Изграждането на общ регионален пазар за природен газ до 2014 г. на държавите от Централна Европа – Полша, Унгалрия, Чехия и Словакия, и неговото последващо разширяване към България, Румъния и Гърция, е възможност за страната ни да гарантира сигурност в доставките на енергоресурси”, заяви от своя страна Росен Плевнелиев.


Според него, България също ще даде в регионален план своя принос по отношение на диверсификацията с изграждането до 2016 г. на интерконекторните връзки между България и нейните съседи – Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.


Двамата президенти отбелязаха и нуждата от по-активна подкрепа за малките и средните предприятия в двете страни, които представляват 95% от икономиката и осигуряват две трети от работните места.


В същото време България остава предпочитана дестинация за словашките туристи, като се очаква техният брой да надхвърли 90 000 души годишно.


„България ще подкрепи безусловно Украйна, Молдова и Грузия по техния път на асоцииране с европейското семейство", заяви още Росен Плевнелиев.


По време на срещата е обсъдена и Дунавската стратегия. България и Словакия ще работят за подобряване на пристанищната инфраструктура и на навигацията по река Дунав.