За да имат кучетата нов дом, до 15 декември трябва да бъдат събрани 130 хиляди евро

Приютът в Долни Богров в момента дава покрив на 350 кучета. Повечето са изхвърлени от стопаните си. За четириногите се грижат от фондация „Енимъл рескю – София”. Скоро обаче приютът ще бъде затворен.

 

Кучето Боян е изхвърлено от стопаните си в началото на годината. Причината – страдал е от вид краста, която не е опасна за хората, но е достатъчна, за да ги изплаши и Боян да се озове на улицата. След грижите в приюта кучето вече е добре и чака нови стопани.

 

Това е съдба на повечето четириноги, които живеят в приюта в Долни Богров. От август обаче нови кучета не са приемани.

 

„Нашият договорът за стопанисване на приюта изтича сега декември месец. Общината е наела това място през 2009-а, ние го стопанисваме от 2010-а, така че общината плаща наема, то е на частен собственик”, казва Веси Костурска от „Енимъл рескю”.

 

От общината не предвиждат да се подновява договора. Обясниха ни, че са предложили безвъзмездно нов терен, но без постройки. От фондацията обаче са предпочели друг, защото да се построи нов приют и да се узакони, ще отнеме много време.

 

„По-добрият вариант е да я купим място, за да бъде наше и да продължим да работим. Фермата, която сме харесали, струва 210 хиляди евро, като това е след отстъпките, които собственика направи за нас. Вече сме събрали една част от средствата - малко над 92 хиляди евро. Страшно много хора се включиха и даряват средства, пращат смс-и, по банков път, организират събития. Дори сме получавали по пощата запис с 3-4 лева”, разказва Веси.

 

За да имат кучетата нов дом, до 15 декември трябва да бъдат събрани 130 хиляди евро. „Не знаем какво ще стане, ако не успеем да съберем средствата, но няма да допуснем кучетата да отидат на улицата”, казва тя. В това са категорични и от Столична община. Работна група действа по проблема и ако „Енимъл рескю” не успеят да съберат средствата, обещаха да мислят за друг вариант.

 

Ето и какво казват цифрите: Задомените са над 2500 вече., кастрирани са над 5500. „Ние сме намалили много бройката на бездомните кучета, дори само с това колко от тях не са се родили”, казва представителката на „Енимъл рескю”.

 

За да продължи тази работа и четириноги като Боян да не бъдат пуснати на улицата, до 15 декември ще се организират благотворителни събития с цел събиране на цялата сума.

 

Целият репортаж по темата гледайте във видеото.