Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, импийчмънт на президента

Напрегнатата обстановка в Украйна продължава, като и днес по улиците в столицата Киев на антиправителствен протест излязоха десетки хиляди хора. След като в последните дни има редица изблици на насилие и сблъсъци с полицията, до този час на днешния ден демонстрацията е мирна. Вицепремиерът заяви официално, че извънредно положение към момента няма да бъде обявявано.

 

Исканията на протестиращите остават непроменени – незабавна оставка на правителството и импийчмънт на президента Виктор Янукович. Едно от тези искания може и да се осъществи скоро. Говорителят на украинския парламент обяви официално, че утре депутатите ще обсъдят поискания от опозицията вот на недоверие на правителството.

 

Володимир Рибак посочи, че, ако парламентът гласува недоверие на кабинета, президентът Виктор Янукович ще приеме оставката на правителството. Промяна в плановете на самия Янукович засега не е обявена. Той продължава да настоява, че неподписването на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз е най-правилното решение за страната.

 

Над 160 души са потърсили медицинска помощ след вчерашните масови безредици в столицата Киев. Поне 22-ма от тях останаха под медицинско наблюдение. Снощните сбивания не обезкуражиха демонстрантите, които настояват правителството да подаде оставка.

 

На призива на опозицията за начало на общонационална стачка, са откликнали половината от хората, потвърди в разговор с международния редактор на Нова ТВ Момчил Минков украинската журналистка Евгения Мазур – редактор в новинарския сайт „Главком”. По думите й властта пази пълно мълчание за случващото се в страната.

 

Още по темата "Украйна" очаквайте утре сутрин в „Здравей България”.