Експертите съветват да си купим жива риба, а не замразена или охладена

Празнуваме Никулден. По традиция на трапезата се слага риба. От Агенцията по безопасност на храните започнаха масови проверки за качеството на рибата.

 

„За предпочитане е живиата риба”, каза в „Здравей, България” д-р Силвия Каменова от Агенцията по безопасност на храните. По думите й контролът е изключително засилен не само за шарана, който е най-предпочитан за празника, но и за всички видове риба.

 

Охладената риба е най-често закупувана от потребителите. При покупката на такава риба трябва да се следи дали тя е покрита с лед. Другото, за което потребителите трябва да следят, е външният вид на рибата – нейната цялост, дали има някакви наранявания, кръвонасядания, дали очите са бистри и изпъкнали, люспите й трябва да са блестящи и да не се отстранявал лесно от кожата.

 

За какво друго трябва да се следи при покупката на риба за празника - гледайте във видеото.