Виталий Кличко призова за общонационална стачка

Призиви от сцената на площад „Независимост” в столицата на Украйна – Киев, отправиха редица опозиционни лидери. 
 
Бившият премиер Юлия Тимошенко, която излежава присъда, беше представлявана на площада от дъщеря й. Евгения Тимошенко прочете от името на майка си обръщението й към демонстрантите да не отстъпват от исканията си. Евгения Тимошенко отправи и призива на майка си за незабавна оставка на украинския президент
 
Призивът на опозиционния лидер и боксьор Виталий Кличко, който заяви по-рано през седмицата, че е готов да бъде новият президент на Украйна, призова за общонационална стачка.
 
Протестите срещу управляващите в Украйна се засилват докато президентът Виктор Янукович продължава да търси по-тесни връзки с Русия. Поредният жест, който покачи напрежението бе срещата в петък между Янукович и Владимир Путин. Прозападно настроените украинци не одобряват обещаните от Москва преференции, ако Киев се присъедини към Митническия съюз.
 
Отказът на украинското правителство да подпише в края на ноември споразумението за асоцииране с Европейския съюз и насилието, упражнено срещу участниците в протестите, потопиха Украйна в най-сериозната политическа криза след Оранжевата революция през 2004 година. Опозицията иска провеждането на предсрочни избори, както президентски, така и парламентарни.
 
Повече гледайте във видеото.