43 семейства във Видин избират да останат в града, въпреки високите нива на безработица

Хиляди българи изкарват прехраната си в чужбина. Цели села и градове в Западна България, и не само, са обезлюдени. Ако питате възрастните, които са останали, те ще ви кажат, че децата и внуците им са в Испания, Италия, Великобритания и къде ли още не. Няколко семейства от Видин обаче избраха да останат в България, защото са станали приемни родители.

 

Шест години Валя е работила в Испания. Далеч от съпруга си Пламен и двете си деца. Принудена е, защото работа във родния ѝ град няма. Видин се бори с една от най-високите безработици в страната и с миграцията на голяма част от населението.

 

В Испания Валя работила като детегледачка. Връща се за бала на дъщеря си. След това трябвало да замине отново, но този път и със съпруга си. „Тогава пускам телевизора и виждам, че в Стара Загора една приемна майка беше взела деца", казва тя..

 

Така от 4 години в живота на Пламен и Валя има причина да живеят в България. Като професионални приемни родители те получават около 500 лева от държавата. Така живеят и още 43 семейства във Видин. Част от тях също са се завърнали от чужбина.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.