Обидните думи в изказването са присъщи на народните представители от над 100 години

Тази седмица изказванията на първите хора в държавата не минаха без агресия. Оказва се, че тя е в речта на политиците от доста време. Изводът е на преподаватели и студенти от специалност „Българска филология”, които изследват езика на големците още от началото на 20-и век до наши дни.

 

Ако грубият изказ винаги е бил присъщ на политиците, то на какъв еволюционен етап е той днес? Отговорите идват на финалния етап на филологическото изследване, което скоро ще се появи под заглавие "Езикови потрети – 2”.

 

Още в далечната 1905-а, в качеството си на министър-председател Димитър Петков е заплашвал от трибуната на Народното събрание. Сега през 2013-а година, депутатите се обиждат на мутра, тоест мутрата символизира мошеничеството и измамничеството.  

 

В началото на 20 век най-голямата обида към народен представител е била свързана с лекото поведение към жена, докато сега обидите са предимно на сексуална ориентация. Тенденцията е българските политици да се обиждат освен на сексуална ориентация и на външен вид.

 

Жените политици имат по-малко задръжки от мъжете и понякога вместо като в парламент, викат като у дома си - гласят още заключенията на изследователите.

 

Проблемът идва от това, че политиците губят усет към езика ни, категорични са специалистите. „Един от големите проблеми на българските политици е, че трябва да бъдат превеждани на български език”, казват те.

 

Какво казват политиците в днешно време – вижте във видеото.