Репортерът Вероника Димитрова провери сигнал, че работниците са били принудени да се включат в протест срещу президент

В петък пред президентството беше организиран протест срещу намерението на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за новия данък от 20% върху зелената енергия.

 

В протеста се включиха и миньорите от мина Бели брег, която се намира на няколко километра от Драгоман. 

 

Репортерът Вероника Димитрова обаче провери сигнал, че работниците са били принудени да се включат в митинга, а не са го направили по собствено желание.

 

Служител на мината сигнализира, че протестът е организиран от ръководството, че служителите се извозват с автобуси, проверяват се по списъци, а в автобусите им се раздават инструкции какво да говорят, ако някой ги пита защо протестират”, обясни Вероника Димитрова. 

 

Протестът пред президентството беше организиран от Гражданска инициатива „За нов обществен договор”, известна с това, че подкрепя правителството. Митингът беше срещу решението на Плевнелиев да сезира Конституционния съд за новия данък. В протеста се включиха  миньори от цялата страна – Стара Загора, Гълъбово, Бобов Дол, както и от Бели брег. 

 

Служител на мина Бели брег твърди, че никой от тях не се е озовал случайно там, а е бил накаран от ръководството насила.  


 
„Нашият пряк началник ни се обади и каза, че трябва да отидем на протест в София пред президентството”, обясни служителят на мината.
 


По негови думи не е ясно какви ще са последиците, ако някой не се съобрази с нареждането. Никой обаче не се осмелява и да откаже. Все пак служителят предполага, че този, който не отиде, би го грозяла финансова санкция или дори уволнение.


 
Повече по темата гледайте във видеото!